Vårrusta båten

Kvicksilvret i de gamla termometrarna har så sakteliga börjat krypa upp på rött igen och således kan vi ana en annalkande vår där borta i horisonten. För oss båtälskare betyder det förstås bara en sak – dags att göra båten vårfin och klar för sjösättning.

Båt

Vi kommer här att ge några av våra bästa tips för att få båten i gott skick inför båtsäsongen vi börjar med båtbotten.

Båtbotten

Något av det första man bör göra är att ta sig en titt på hur bottenfärgen i båten ser ut – det är som man brukar säga, lika bra att ta tjuren vid hornen, och göra grovjobbet direkt. Som med det mesta så innebär ett bra förarbete ett bättre slutresultat. Är färgen dålig så bör du med fördel ta bort den. Detta gör du endera genom att skrapa eller slipa bort den om färgen är lite lös, eller om färgen är i sämre skick så kan man använda sig av färgborttagningsmedel och ta bort all den gamla färgen och därefter skrapar du bort färgen med en spackel. Behandla sedan bit för bit av båtbotten för att sedan slipa ytan så att den blir jämn och slät.

Båtbotten
Första steget brukar vara att kontrollera hur statusen är på bottenfärgen. Det är lika bra att göra grovjobbet först. Bra förarbete ger bättre resultat.

Det finns olika sätt att ta bort den gamla bottenfärgen. Är det lite lös färg kan det räcka med att skrapa bort den gamla färgen och ev slipa ytan slät efteråt.

Se sedan till att allt slipdamm är borta och botten är ren, för nu är det dags att lägga på ny färg. Med fördel så målar du hela botten med en gång och den del som är vid vattenlinjen skall ha dubbla lager. Det är bäst att göra det en solig dag utan risk för regn.

Batteri

Efter en vinter i vila så är det dags att ladda batteriet och se till så att detta är i bra skick, utan oxidation. Kolla även vattennivån i batteriet. Laddar batteriet gör du enklast med en helautomatisk laddare, bara plugga in och batteriet kommer att laddas upp och vara redo för det stora blå.

Motorn

Även om det inte varit några fel på motorn sedan tidigare så är det bra att göra en genomgång innan säsongen. Byt ut tändstift för en jämnare motorgång, kontrollera både bränsle- och oljefilter samt se till att alla kablar är intakt, man vet aldrig om diverse gnagare har varit framme.