Segling i OS

Segling är en väldigt populär gren under sommar-OS och nu för tiden tävlas det inom flera olika klasser. Under det kommande OS-spelen (OS 2016) kommer vi återigen att få se tävlingar inom klasserna enmansjolle (dam: Laser Radial, herr: Laser), enmansjolle 2 (herr: Finn), tvåmansjolle (dam: 470, herr: 470) samt skiff (herr: 49er). De kommer även att tävlas i de nya klasserna kite-surfing (dam, herr), skiff (dam: 49er FX Mackay) och flerskrov (mixad besättning: Nacra 17). Kite-surfingen kommer att avlösa grenen vindsurfing som varit en OS-gren sedan år 1984.

kite-surfer

Sverige är ett land med många duktiga seglare och det har till och med hänt att vi lyckats kamma hem en medalj då och då, även under OS. Under OS 2012 tog bland annat svenske Fredrik Lööf hem guldet i grenen starbåt. Samma tog även svenske Rasmus Myrgren brons i grenen enmansjolle (Laser). Andra vinnare under OS 2012 var bland annat britten Ben Ainslie (finnjolle) och australienarna Mathew Belcher och Malcolm Page (tvåmansjolle, herr: 470). Bland de kvinnliga vinnarna hittade vi bland annat spanjorskan Marina Alabau Neira (RS:X) och kinesiskan Xu Lijia (enmansjolle, dam: Laser Radial). Australien och England är länder som ofta placerar sig bra och tar hem flera medaljer under segling i OS. Även Spanien, Nederländerna, Finland och Sverige har haft framgångar inom olika seglingsgrenar.

Vilka som kommer att delta i det kommande OS-spelen vet vi ännu inte med säkerhet men vi tippar på att medaljerna inom grenarna återigen kommer gå till länder som England, Australien, Finland och Sverige. Är man nyfiken på vilka tävlande som är favorittippade inför OS i Brasilien kan man kika in på olika bettingsidor när tävlingarna närmar sig. Spelbolagen brukar vara bra på att uppdatera om aktuella sporter och erbjuder en rad olika odds på de flesta OS-grenarna. Självklart hoppas vi på svenska guldmedaljörer i Rio 2016.