Funderingar på en långsegling?

Långfärdssegling är nog en dröm hos många segelbåtsfantaster men det är mycket som man måste tänka igenom innan man tar beslutet att ge sig iväg. Så klart är det ett fantastiskt härligt äventyr att få vara med om men man måste tänka på att det inte alls passar alla. Mycket av tiden är det ett otroligt obekvämt liv och sjösjukan kan få vilken tuffing som helst att vekna.

Många kan uppleva rädsla och osäkerhet för att inte tala om den rastlöshet som kan infinna sig. Hur ska man då veta om det är något man kommer att klara? Kanske du har möjlighet att få vara ombord på någons annan båt ett par veckor? Annars kan man ta en provtur över Nordsjön vara ett test för att se om man är av det rätta virket.

Långsegling

Du behöver inte ha så mycket förkunskap för att kunna ge dig ut, självklart är det en fördel om någon ombord vet vad som är för eller akter på båten men med de navigeringssystem som finns idag så är det enkelt och det mesta som dyker upp kan man lära sig på vägen. Ett som dock är säkert är att det finns mycket som kan gå sönder på en båt så det är bra om man inte har tummen mitt i handen.

Ett vanligt misstag är att man inte pratar ihop sig om de förväntningar man har på resan. Ju fler man är ombord desto fler viljor, förväntningar och mål kommer det finnas och det är viktigt att diskutera dessa så att din stora drömresa inte slutar i ett fiasko och osämja. En annan sak man måste ha i åtanke är att segling är ett långsamt sätt att resa och man får räkna med promenadtakt. Som exempel finns det de som seglar jorden runt på två år men då är ändå bara ett år av den tiden till sjöss och ett år går åt till olika typer av underhåll av båten. Så tänk på tiden, kanske är det bättre att den första långseglingen får bli ett lite mindre geografiskt område? Det är verkligen inget som säger att en långsegling innebär att segla jorden runt. Vill du segla i Stilla Havet? Tänk då på att kanske köpa din båt i USA eller Karibien där urvalet både är större och billigare.

Vilka prylar behöver man då ha med sig på resan? Så få som möjligt är faktiskt svaret på denna fråga. Prylar kommer förr eller senare gå sönder på seglingen och har man en mindre budget kan man lägga sina pengar på roligare saker. Att istället köpa en färdigbyggd och välutrustad båt  är något som ökar tryggheten och gör att man kommer billigare undan. Det som behövs prioriteras är bra rigg, segel, motor och självstyrning. Allt annat kommer i andra hand.

Så tänk igenom noga, planera i lång tid och framförallt prata om målen med resan med alla som ska med för att få ut bästa möjliga upplevelse med er långsegling.