Fixa en riskfri sjösättning

Det kan tyckas tidigt att börja prata om sjösättning men vår och sommar närmar sig alltid snabbare än man tror. Beroende på hur ens förutsättningar ser ut kan det dessutom finnas mycket att göra innan man säkert kan se till att båten kommer i vattnet.

 sjösättningsklar båt

Båtar och skepp kan sjösättas på många olika sätt beroende på hur stora det är, det vi främst kommer fokusera på i denna artikeln är båtar som kan sjösättas med bil och trailer. Detta är en mycket vanlig metod men det krävs att man håller tungan rätt i mun under hela processen.

För det första så bör man kontrollera att bilen är stor och stark nog för att säkert sjösätta båten. Ett för högt kultryck på en framhjulsdriven bil gör att den tappar fäste och både båt, vagn och bil hamnar i vattnet. Även om bilen bara skulle falla tillbaka några decimeter mer än vad det var tänkt så kan det vara tillräckligt mycket för att få vatten i bilens eller släpets bromsar. Detta tär på dem och förkortar deras livslängd avsevärt.

Som du säkert redan förstår är det av yttersta vikt att bromsarna är i bra skick när man skall sjösätta båten. Se därför till att fixa eventuella problem du har med dem innan du påbörjar sjösättningsarbetet. I många fall kan du själv byta ut eller laga bromsarna, även om du inte är har stor erfarenhet av det sedan tidigare. Om du inte känner dig tillräckligt säker kan det självklart vara bra att i alla fall låta en riktig mekaniker titta på bromsarna.

En vanlig miss som många gör under sjösättningen är att de glömmer att åter sätta dyvikan på plats. Detta kan bli väldigt kostsamt, speciellt eftersom att det inte nödvändigtvis märks på direkten då båten är sjösatt.