Den största kappseglingen – Volvo Ocean Racing

Volvo Ocean Racing världens största tävling inom kappsegling. Tävlingen är uppdelad i flera deltävlingar som tar de tävlande på en spännande resa jorden runt. I år (säsong 2014-15) börjar tävlingen i Alicante, Spanien. Därifrån ska de tävlande lagen ta sig till Kapstaden i Sydafrika. Därefter fortsätter de vidare till hamnarna i Abu Dhabi i Förenade Aarbemiraten, Sanya i Kina, Auckland i Nya Zeeland, Itajaí i Brasilien, Newport i USA, Lissabon i Portugal, Lorient i Frankrike och sist och slutligen seglar de i hamn i Göteborg, Sverige. Innan de når Sverige kommer de dessutom att passera Haag i Nederländerna där entusiastiska fans kommer att vänta för att få se de tävlande. Totalsträckan på tävlingen är 38 739 sjömil, vilket motsvarar 71 745 kilometer.

Tävlingen pågår mellan 4 oktober år 2014 och 27 juni 2015 och delas in i tre delar. Del ett består av sträckorna mellan Alicante-Kapstaden-Abu Dhabi-Sanya. Del två består av sträckorna Sanya-Auckland-Itajaí-Newport och till den sista delen hör sträckorna Newport-Lissabon-Lorient-(The Hauge pit-stop)-Göteborg.

Kappsegling

Tävlingen beskrivs som en ”ofantlig utmaning” för seglarna och många väntar spänt på att få följa den otroligt spännande tävlingen på tv. De tävlande lagen kommer att segla i den sprillans nya båten Volvo Ocean 65 som är en modell i världsklass perfekt lämpad för en tuff och högpresterande tävling. Bland de hittills anmälda lagen hittar vi bland annat Team Alvimedica, Team Brunel, Team SCA Ocean Racing, Dongfeng Race Team och Abu Dhabi Ocean Racing. Vem som tar hem vinnartiteln ska bli oerhört spännande att se. Redan nu spekuleras det en hel del. För den som inte har så stor koll på vilka lag som är favorittippade i år rekommenderar vi att ta en titt på de olika odds som kommer att dyka upp när tävlingen närmar sig. Större oddssidor kommer garanterat att följa tävlingen. Kommer det att bli det kvinnliga laget SCA som tar hem vinsten eller blir det det kinesiska laget Dongfeng som får stå på vinnarpallen?